Gemengd voeren van koeien
Landbouw - Mengvoeren

Doordat er momenteel veel boeren bezig zijn met schaalvergroting voor na 2015 en het drukken van de kostprijs, zie je de afgelopen jaren al verschuivingen van de werkzaamheden. Dit is onder andere te herleiden in het kuilproces. Steeds meer boeren stoppen met zelf maaien en harken en besteden dit uit aan de loonwerker.

Nu zijn wij afgelopen winter benaderd door een aantal veehouders om een opzet te maken voor het voeren van de koeien om kosten voor de veehouder te besparen.

In deze regio, een gebied van circa 20 kilometer om Werkhoven, is deze manier van loonwerk nog niet aan de orde.

Het voeren door de loonwerker heeft een groot aantal voordelen en helpt wederom voor een groot gedeelte de kostprijs te verlagen.

Hoe werkt dit dan:

 

Dagmenu van de koe

Hiervoor stelt de veehouder een rantsoen samen, vaak in overleg met de veevoederdeskundige. Daarbij wordt gekeken met welke hoeveelheid voer een melkkoe maximaal kan produceren tegen de laagste kosten. Het advies is een belangrijke basis voor onze taak. Vaak bestaat het rantsoen uit een hoeveelheid gras en snijmais aangevuld met bijvoorbeeld stro; hooi of bierborstel.

 

Mengvoeren

De voermachine beschikt over een invoerwals die het product via een opvoerband naar de grote mengbak transporteert. Daarin worden de exact afgewogen producten verzameld. De mengbak heeft een inhoud van 15m3 en is voorzien van twee grote verticale vijzels. Deze mengen het rantsoen zorgvuldig met behoud van de structuur van de producten. Dit is belangrijk voor de penswerking van het vee.

Tijdens het mengen stuurt de chauffeur de machine alvast naar de stal. In de stal wordt 1 van de vier losschuiven geopend en al rijdend valt het gemengde voer voor het voerhek.

De machine is voorzien van camera’s om het mengen en rijden te kunnen controleren. Een gemengd rantsoen wordt goed opgenomen door de koe, het zoeken naar lekkere dingen is er niet meer bij.

 

Techniek

De mengvoerwagen is een Platinium 20 van het merk RMH, gebouwd in Israel en voorzien van een Deutz motor. De snelheid van de mengvijzels is traploos te regelen. Wanneer de mengbak bijna leeg is gaan de vijzels sneller draaien. Met een uitschuifbare losband wordt het voer langs het voerhek gestort. Dit kan zowel links als rechts van de machine. De machine is voorzien van 4-wiel besturing en aandrijving.

 

Overwegingen

Veehouders van de toekomst besteden het voeren uit aan de loonwerker. Zelf investeren is niet meer nodig. Zelf voeren is ook niet meer van deze tijd, de veehouder anno nu is bezig met management en houd controle op de veestapel. In 2015 vervalt de melkquota en kan er onbeperkt melk geleverd worden. Veel bedrijven schalen op om de vaste kosten te kunnen verdelen over meer stuks vee. Vaak wordt niet stilgestaan bij het evenredig toenemen van de benodigde arbeid, terwijl dit in de huidige situatie al nijpend kan zijn.

 

Voordelen

 

  • Toename melkgift met 2 liter of meer per koe per dag
  • Verhoging van de melkwaardes
  • Uitbesteden voeren zeer snel interessant
  • Meer beschikbare tijd voor koe management en / of sociale invulling
  • Zelf niet meer investeren in voerwagen en benodigd materieel
  • Het voorgeschreven rantsoen van uw voerspecialist wordt exact uitgevoerd
  • Meer mogelijkheden om uw veestapel te kunnen uitbreiden, ook na 2015
  • Bij ziekte of vakantie gaat voeren gewoon door
  • door het gemengd voeren kunt u zelf geoogste producten voeren
  • minder aankoop bijproducten

 

 

 

 

Schadewijkerweg 2a | 3984 LH Odijk | Telefoon: 0343-551200 | Fax: 0343-552114 | E-mail: info@anvanimpelen.nl